Hoppa till sidans innehåll

Historia


Bill Ross Trophy – traditionsrik juniortävling med spännande bakgrund

Många av de curlare som spelade juniortävlingar från slutet av 70-talet har nog tävlat i Bill Ross Trophy i Sundbyberg. Sedan säsongen 1974-75 har tävlingen årligen spelats i Sundbybergs Curlinghall men trofén har en historia fjärran från Sundbyberg. Den härstammar från Kanada och Östersund och med i historien finns både en idrottsdag och en morgonsamling i skolan. Och vem var Bill Ross?

Det hela började med en idrottsdag för läroverket i Östersund den 10 februari 1965. Omkring 250 gymnasieelever spelade curling på banorna vid Björkbacka i Östersund. Artikelförfattaren var en av instruktörerna som sedan också skrev om händelsen i Östersunds-Posten.

En vecka senare kom en grupp kanadensiska curlingspelare till Östersund. Jag hade fått rektors tillstånd att försöka få någon av dem till skolan nästa dag för att vid morgonsamlingen berätta om curling i Kanada. Två av kanadensarna, Bill Ross och Ian Baird, lovade att ställa upp om jag ordnade så att de väcktes och transporterades till skolan från hotellet nästa morgon.
Jag ringde och väckte dem och knattrade sedan på min moped från Frösön till Esso Motor Hotel i södra utfarten från Östersund. Därifrån tog vi en taxi till läroverket på Rådhusgatan.
Vid morgonsamlingen, som på den tiden innebar obligatorisk närvaro av alla elever, berättade Ross och Baird om hur stor curlingen var i Kanada. Bill Ross hade med sig sin broom som han gärna demonstrerade på scengolvet i aulan. Det blev stor succé och ungdomarna fick en bra engelsklektion i arla morgonstunden.

På hösten samma år bildade vi ungdomsklubben CK Wargen. På kul beslutade vi att utse Bill Ross till hedersmedlem som tack för han med sitt fina tal och demonstration av kanadensisk sopning gjort så fin PR för curling. Vi skickade ett brev till honom i St. Andrews i New Brunswick och frågade om han ville vara hedersmedlem. Han svarade att han var stolt över detta och lovade att sätta upp ett pris att spela om.

Mellan CK Wargen och Bill Ross pågick under 1966 en del korrespondens tills information kom i januari 1967 om att en trofé var på väg. I Jämtland skulle arrangeras ett militärt VM i vinteridrotter och bland deltagarna fanns en trupp kanadensiska flygare. Bill Ross hade ordnat så att flygarna tog med sig trofén till Östersund. Så några Wargenmedlemmar fick åka ut till F4 på Frösön och hämta trofén.

Nu hanns det inte med att ordna någon tävling samma säsong men till säsongen 1967-68 arrangerades den första Bill Ross Trophy på Björkbackabanorna i Östersund. Förutom lag från Jämtland deltog ett lag från Sollefteå och segrare blev ett kombinerat lag från Frösö CK och CK Oden med Kjell-Åke Jonsson som skip.

Tyvärr blev det inga fler tävlingar om Bill Ross Trophy i Östersund. CK Wargen lade ned verksamheten säsongen 1968-69 sedan praktiskt taget alla medlemmar försvunnit från Jämtland p g a militärtjänst, högskolestudier eller jobb på annan ort. Trofén erbjöds Curlingalliansen i Östersund men det fanns inget intresse där att arrangera någon juniortävling.

Men så återförenades två Wargenmedlemmar i Sundbybergs CK, artikelförfattaren och Ale Eklund, sekreterare respektive kassör i Wargen. När det blev klart att det skulle byggas curlinghall i Sundbyberg undrade Ale: Kan vi inte arrangera Bill Ross Trophy i Sundbyberg?
Sundbybergs CK tände på idén och curlarna i Östersund hade inget att erinra. Så när curlinghallen stod klar i oktober 1974 inleddes planeringen för den första juniortävlingen i Sundbyberg. Den ägde rum 17-19 januari 1975 och samlade 12 lag. Segrare blev en kombination Sundbyberg/Amatörerna med Jocke Heyno som skip.

Arrangemanget gav mersmak och till året därpå satsade arrangören på utlandet. En inbjudan till Royal Caledonian Curling Club resulterade i att Skottlands JVM-lag 1975 kom över och vann hela tävlingen. Laget från Stranraer med Peter Wilson, Andrew och Neale McQuistin och John Sharp blev därmed det första i en rad skotska lag som har inteckningar i trofén.
Nästan alla år efter 1976 har Bill Ross Trophy varit internationell. Förutom Skottland har lag kommit från Schweiz, Kanada, Danmark, Finland, Norge och Ryssland.

Som mest populär var tävlingen i början av 80-talet. Då var det så många lag med att Sundbybergs CK måste lägga ut spelpass till curlinghallen i Stocksund för att kunna härbärgera alla lag. Tävlingen har också haft en flickklass och en klass för yngre juniorer.

Tittar man på listorna över slutsegrare i de olika klasserna så finner man många kända stjärncurlare. Eller vad sägs om detta?
Olympiska mästare, världsmästare och europamästare som Anette Norberg, Eva (Eriksson) Lund, Anna (Bergström) LeMoine.
Världsmästare, europamästare och juniorvärldsmästare som Kristian Lindström och Christoffer Sundgren.
Världsmästare och europamästare som Sebastian Kraupp och Louise Marmont.
Världsmästare som Peter Smith och Euan Byers från Skottland,
Europamästare och olympiska silvermedaljörer som Margaretha Sigfridsson och Christina Bertrup.
Juniorvärldsmästare som Andrew McQuistin, Alan MacDougall, Tom Brewster, Karen Addison, Laura Scott, Matilda Mattsson, Kajsa Bergström, Lisa Löfskog, Jenny Hammarström, Alexander Lindström, Henrik Leek, Åsa Eriksson och Maria Söderkvist.
Svenska mästare som Marcus Hasselborg, Anders Eriksson, Margaretha Lindahl, Ulrika Bergman, Camilla Johansson, Sofie Marmont, Anna Rindeskog, Lotta Giesenfeld, Bitte Berg, Mats Wranå och Per Carlsén.

Tre namn saknas, Peja Lindholm, Magnus Swartling och Peter Narup. De var med i Bill Ross under flera år men kom inte längre än till final 1989. Då förlorade de mot ett mixedlag från Skottland med Alan MacDougall som skip. Direkt från Sundbyberg åkte Pejas lag till junior-VM i Markham, Kanada och sopade hem guldet utan förlust.

HÅKAN SUNDSTRÖM

Uppdaterad: 16 JAN 2017 13:44 Skribent: Henrik Alexander
E-post: Adressen Gömd

Följ oss på Facebook

     
Postadress:
Sundbybergs CK - Curling
Box 1012
17221 Sundbyberg

Besöksadress:
Fredsgränd 2
17272 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@sundbybergcurli...

Se all info