Minnessida

Birger Swahn

Vi har mottagit beskedet att vår hedersordförande, "Sundbybergs Mr Curling" Biger Swahn har gått bort. Han somnade in torsdag den 16 april 2020 och blev 96 år gammal.

Han föddes 1924 i Gräsmark i västra Värmland och flyttade till Stockholm 1944 då han började arbeta som kamrer i Byggfirman Bertil Reibo i Sundbyberg. Reidbo var medlem i Sundbybergs Curlingklubb liksom Birgers svärfar Albert Boman.

1952 valdes Birger in i klubben och redan året efter så vann han sitt första klubbmästerskap i lag och året efter kom första KM-titeln i figur. Han är Sundbybergs särklassigt meste klubbmästare i lag och figur.

Det blev många SM-starter för Birger under 50-talet och tidigt 60-tal i både lag och figur men det skulle dröja till den aktiva ålders höst när Birger tillslut fick vinna SM i veteranklassen säsongen 1999-2000 på hemmaplan tillsammans med Bele Wranå, Elof Eriksson Leif Lönnberg och Wide Almqvist.

Birger blev redan säsongen 1954-55 invald i klubbens styrelse som kassör. Han kom sen att sitta i styrelsen på olika positioner (vice ordförande och ordförande) tills han 1994 fyllde 70 år då han hyllades av klubben med att bl.a utnämnas till hedersordförande.

Han var i högsta grad engagerad i bygget av Sundbybergs Curlinghall och tog tillsammans med Amatörerna ett beslut om att gemensamt bygga hallen som stod klar till invigningen den 19 oktober 1974.

Birger hade också ett förflutet i Svenska Curlingförbundet som skattmästare (kassör) åren 1966-68 och sedamera från 1990 som lekmannarevisor. Vid årsmötet 2005 avtackades han av ordförande Per Nässman. Tio år tidigare hade han belönats med SCF:s högsta utmärkelse, guldmedaljen.

Han tillhör också de få curlare som erhållit Riksidrottsförbundets högsta utmärkelse som han fick ta emot vid Riksmötet 1995.

Vi tackar såklart Birger för allt han har gjort för vår klubb och minnet av Birger lever vidare i hans tävling Birger Swahns pris i figur som alltid spelas Trettondedag jul i början av januari varje år.

Vila i frid Birger!

Henrik Alexander

Ordförande

Länk till curlingtidningen från april-maj 2015 när Håkan Sundström mötte Birger Swahn.

Birger Swahn – min mentor som idrottsledare

I höstas firade jag 50-årsjubileum som medlem i Sundbybergs Curlingklubb. Ungefär samtidigt fick jag nöjet att skjutsa vår Mr Curling i Sundbyberg Birger Swahn från hemmet på Södermalm till Sundbybergs Curlinghall. Med i bilen var också hans kära hustru Kitty. Det var en onsdag och Birger ville väldigt gärna hälsa på hos sina vänner lunchcurlarna i klubbarna Sundbybergs CK och Amatörföreningens CK. Birger var ju hedersordförande i Sundbybergs CK sedan 70-årsdagen 1994. Det blev tyvärr sista besöket i Sundbybergs fina curlinghall, vars tillkomst 1974 Birger så synnerligen aktivt verkade för i egenskap av kamrer i Byggnadsfirman Bertil Reibo. Då var Birger vice ordförande i Sundbybergs CK. Dessförinnan var han kassör åren 1954-65. När hallen stod klar valdes Birger till ordförande, en roll som han hade fram till 1980 när han på nytt blev vice innan han 1974 utsågs till hedersordförande. Men redan några år innan jag blev medlem i Sundbybergs CK hade jag nöjet att samarbeta med Birger. Han var då åren 1966-68 kassör i Svenska Curlingförbundet och jag sekreterare i ungdomsklubben CK Wargen i Östersund. Vi behövde köpa curlingstenar och kontaktade då SCF:s kansli. Birger ordnade så att våra fäder gick i borgen för steninköpet så vi kunde fortsätta vår verksamhet under gymnasieåren. När jag sedan själv fick förtroendeuppdrag i Sundbybergs CK som sekreterare, ungdomsledare och så småningom ordförande hade jag alltid ett mycket gott samarbete med Birger. Han blev min mentor som idrottsledare. Han var alltid glad och trevlig och inte det minsta auktoritär. Men han var en auktoritet. När Birger talade så lyssnade man. Många gånger med ett avslutande skratt för Birger hade humor. Ofta bjöds på någon historia med värmländsk anknytning. Han var stolt över sina värmländska rötter.

Birger blev 96 år, en aktningsvärd ålder. Han hade många vänner, i arbetslivet, i curlingsporten, bland ”exilvärmlänningar” i Stockholm samt i hembygden i Värmland där familjen Swahn har ett trevligt hus. Vi kommer alla att sakna honom.

HÅKAN SUNDSTRÖM

Uppdaterad: 06 MAJ 2020 11:51 Skribent: Henrik Alexander