Sundbybergs CK:s historia

Sundbybergs Curlingklubb är en av Sveriges äldre curlingklubbar men i modern tid en av de mest framgångsrika med mängder av svenska mästare. Klubben bildades den 31 oktober 1929 och initiativtagare var Axel Nordenstedt, som också blev SCK:s förste ordförande och klubbens drivande kraft under många år.

Axel Nordenstedt hade som 26-åring börjat spela curling redan 1908 i Stockholms Amatörförenings Curlingsektion. Han var också den förste svenske mästaren i figurspel 1916-17 som var Svenska Curlingförbundets första säsong efter bildandet 10 december 1916.

I Amatörföreningens färger vann Nordenstedt figur-SM även 1926 innan han hösten 1928 tyckte det var dags att bilda curlingklubb i hemstaden Sundbyberg. Han samlade ihop några goda vänner som fick pröva på curling vintern 1929 och så den 31 oktober samma år bildades Sundbybergs Curlingklubb vid ett möte på restaurang Stallmästaregården i Haga, Stockholm.
Mellan ”Stallis” och Brunnsviken i Haga låg då Stockholmsklubbarnas curlingbanor och det blev sundbybergscurlarnas hemmaplan under hela 30-talet och halva 40-talet.

- Hagabanorna var väldigt bekvämt belägna för oss sundbybergare. Vi satte oss på spårvagn 15 som hade hållplats vid Haga. Så vi behövde egentligen ingen egen bana i Sundbyberg, berättade Bo Bergman för artikelförfattaren i samband med den jubileumsskrift vi gjorde vid 50-årsjubileet 1979.

På Sundbybergs IP sedan 1949

Men när stockholmscurlingen i mitten av 40-talet flyttade sin verksamhet till Tennisstadion vid Fiskartorpsvägen tyckte Sundbybergs curlare att det blev för långt att resa och försökte ordna egna banor i Sundbyberg. Från början blev det spel på bandybanan på Sundbybergs Idrottsplats men det hade sina problem. Bandybanan lutade så curlarna hade vissa problem med sina farter.

Säsongen 1949–50, då SCK fyllde 20 år, anlades curlingbanor på idrottsplatsen på den plats där ishockeyhallen idag är placerad. Där spelades fram till 1958–59 då curlarna flyttade till den plats där curlinghallen idag. Från början på naturisbanor men 1964 fick curlarna konstfrusna banor vilket markant förlängde säsongen.

Dock var det ofta nederbörd och dimma som förstörde curlingspelet varför klubbens medlemmar började fundera på taklösningar. Då hade stockholmsklubbarna sedan 1967 spelat inomhus i Curlingstadion vid tennisstadion, inne i ett storts k barracudatält över åtta curlingbanor. Alla viktiga tävlingar spelades i ”Tältet” och Sundbybergs curlare vana vid utomhusis var klart handikappade av andra farter inomhus.

Samarbete med Amatörerna

Men 1972 hände saker. Amatörföreningens dåvarande ordförande, arkitekten Sten Fredriksson, sökte upp styrelsen i Sundbybergs CK och visade upp en idéskiss på en modern curlinghall att byggas på Sundbybergs IP. Amatörerna ville samarbeta om hallprojektet och efter ett allmänt medlemsmöte sade sundbybergscurlarna ja till idén. Nu gällde det bara att övertyga politikerna om att en curlinghall vore en bra sak för Sundbyberg. Efter diverse turer hit och dit i byråkratin blev det ett ja till bygglov men pengar till bygget, det fick curlarna ordna själva.

Byggnadsfirman Bertil Reibo, vars ägare var mångårig medlem i Sundbybergs CK, tog på sig att bygga och från Arbetsmarknadsstyrelsen beviljades 265 000 kr i stöd för att sysselsätta arbetslösa byggjobbare. Det stora lånet på 750 000 kr krävde säkerhet och här fick 50 medlemmar i de båda klubbarna gå in med 15 000 var i borgen för de tio första åren. Sedan skulle Sundbybergs kommun ta över lånet. Kommunen var också generös med att dels stå för driftskostnaderna, dels gav klubben ett årligt bidrag på 30 000 kr för 10 år framåt.

En strålande sista utomhusdag

Den sista dagen som det spelades curling utomhus på Sundbybergs IP var söndagen den 10 februari 1974. En strålande härlig vinterdag med solsken och lagom kyla. Dagen efter stängdes kylan av för banorna och under våren in leddes bygget av den nya curlinghallen. Den stod färdig i oktober och den 19 oktober invigdes Sundbybergs Curlinghall med en stor invigningstävling som sam lade 32 lag.

Curlinghallen byggdes ihop med idrottsplatsens byggnad för omklädningsrum, klubbrum, kontor och cafeteria. Entreprenören för cafeterian hade monopol på servering för hela idrottsplatsen varför curlinghallen saknade eget kafé ända fram till hösten 1992. Då byggde SCK:s egna medlemmar om läktaren för att få till både cafeteria och ett tävlingskansli bakom bana 1.

Sommaren och hösten 2011 renoverade Sundbybergs stad hela byggnaden med ny belysning och ventilation i curlinghallen, uppfräschning av omklädningsrummen samt installerade två hissar så att rörelsehindrade kan ta sig från entrén mot fotbollsplanen och ända ut på isen.

Damer och juniorer

Under de första 40 åren var Sundbybergs CK en ren herrklubb. Damerna var bara med en gång per år, vid årsfesten som traditionellt firades på Stallmästaregården. Men i slutet av 60-talet kom de första damerna med och i början av 70-talet bildades det första damlaget. Då började klubben också satsa på juniorer av båda könen. När sedan curlinghallen byggdes och sedan TV visat curling-VM i Karlstad 1977 exploderade curlingintresset bland ungdomen. Sundbybergs CK blev under slutet av 70-talet och hela 80-talet en av landets bästa juniorklubbar och utvecklingen har fortsatt sedan dess med två generationer mästercurlare, som t ex familjerna Wranå, Hasselborg, Kraupp och Wåhlin.

Håkan Sundström
Medlem sedan 1969
Tidigare sekreterare, ungdomsledare och ordförande

Uppdaterad: 2017-02-06 23:20